Sportkarate

 

Sportkarate is de wedstrijddiscipline van Kenpo Karate. Het snelle en dynamische aspect hiervan bevordert fysieke uithouding, alsook de explosiviteit. Het technische gedeelte verfijnt dan weer motorische vaardigheden.

In de Sportkarate leggen we ons toe op 3 grote disciplines: het semi-contact of 'puntvechten', lightcontact en full-contact. Iedereen begint met het semi-contact. Wie de techniek goed onder controle heeft kan er dan voor kiezen om licht-contact te beoefenen. Slechts wanneer de vechters ver genoeg gevorderd zijn, op technisch en fysiek vlak, kan in overleg met de leraars de overstap naar full-contact gemaakt worden. Het wordt niet verplicht de overstap naar light- of full-contact te maken.

 

Semi contact
Hierbij wordt getracht gecontroleerd punten te scoren bij de tegenstander, waarbij na elk punt het kamp onderbroken wordt en de vechters hun beginpositie hernemen. De focus ligt hierbij meer op snelheid, afstand en voornamelijk techniek en niet op kracht.

 

Light contact
In dit onderdeel van sportkarate worden dezelfde regels gebruikt als bij het semi-contact. Het kamp wordt echter niet stil gelegd en de vechters krijgen een bepaalde tijd om zoveel mogelijk punten te scoren. Het gebruiken van kracht is hier nog steeds niet aan de orde.

 

Full contact
Bij dit laatste onderdeel wordt kracht wel toegestaan alsook traptechnieken naar de benen, terwijl dit in de voorgaande disciplines niet mag. In onze club kan deze discipline enkel beoefend worden door personen ouder dan 18 jaar die hier zelf voor kiezen en reeds het semi en light contact voldoende onder controle hebben.

 

Trainingsuren

Technische training

  • Kids (vanaf 7j): donderdag 19u-20u
  • Volwassenen: maandag 20u15-21u30

 Sparringstraining

  • Kids (vanaf 7j) en volwassenen: zaterdag 10u30-11u30